You disappoint me.

You don’t understand pricing. Or perhaps you simply have no experience of buying things with your own money. In any case, what are you thinking?

I know that you stop in both cities, so I was hoping to take my family from Poughkeepsie to Montreal by train instead of by car. But then I checked your prices.

According to Google Maps, the trip is 5 hours 12 minutes by car, to travel 309 miles. Our van gets 25 miles per gallon on average, or 12 1/3 gallons from here to there. Let’s call it 13 gallons for imprecision. Gasoline currently costs roughly $3.00 per gallon. One way, the trip would cost, out of pocket, $39 plus lunch and dinner for six. If we eat at a restaurant, lunch or dinner tends to run between $50 and $60. Thus far, from here to there would be $159 by car.

But you? You want $241.50 to make the trip in *9 hours 30 minutes*? Taking the train might be more relaxing than driving for six hours with four kids strapped into car seats, but trying to keep them in the same train car, much less the same seats, for ten hours would be well nigh impossible. They will have gone stir crazy before we reach Albany. And you and I both know that your timetables are a rough approximation: The last time I rode Amtrak you said the trip would take 8 hours; it took 12. For this you want me to pay almost six times as much as driving?

That was weekend pricing. Let’s look at the weekdays. Apparently there’s a deal if I take *The Adirondack* over the weekend, but I didn’t notice that in the price. Weekday prices drop the fare considerably, once this discount takes effect: $148.

**BUT**, it’s TEN HOURS.

And only a snack car on the train?

No, thank you.

Suppose that I were to travel alone. For that you ask $69. I could have a full tank of gas, half a pack of cigarettes and a pair of sunglasses, and make it there by morning for less than that.

I like trains; I do. But at the rates you charge, your only customers are those with time to spare, those without travel options, the price-insensitive, or die-hard railfans such as Vice President Biden. That’s no way to make a profit.

Oh, I think I just realized how you’ve determined the prices. You’re charging by the *hour*. OK. Let’s see how that compares.

$148.5 divided by 9.5 hours is $15.63 per hour. That sounds cheap. How does my driving compare? $159 divided by 5.25 is $30.28 per hour. Wait, I forgot to factor in bathroom breaks and time for casual dining: $159/8.25 = $19.27/hour. Ah, I see now. That makes perfect sense. The trip length is also almost the same. Let’s stop at a park for some running around and exercise: $159/9.5 = $16.73/hour.

Are you going to throw in dinner while we’re on the train? I didn’t think so. Let’s remove that from the equation: $39/9.5 = $4.10/hour.

I suggest perusal of this article at Wikipedia. Meanwhile, I’ll enter the Toot & Puddle Read & Ride Sweepstakes.

Pingback: Dear Amtrak: Learn How to Price Your Service | Cox Crow